1 średniej wielkości kalafior
1/2 łagodnej cebuli
2 ząbki czosnku
bułka tarta
sos sojowy
pieprz
1 jajko (opcjonalnie)
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kalafiora gotujemy do miękkości. W międzyczasie bardzo drobno siekamy cebulę i przeciskamy przez praskę czosnek.
Po ugotowaniu, odcedzeniu i ostudzeniu kalafiora rozgniatamy go na papkę. Wylewamy wodę pozostałą po jego rozgnieceniu. Papkę mieszamy z cebulą, czosnkiem i garścią bułki tartej, dodajemy sosu sojowego i pieprzu. Opcjonalnie wbijamy jajko.
Z dobrze wymieszanej papki lepimy kotlety na kształt mielonych i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na oleju, na wolnym ogniu, 15-20 minut, co jakiś czas obracając.
Wskazówki i uwagi:
Kotlety najlepiej smakują z prostą surówką z białej kapusty (siekana na cieniutkie paseczki kapusta, sok z cytryny oraz sól i pieprz dla smaku).
Nadesłał(a) wsekund5,
dnia: 2011-09-21 21:59:39.616
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.