puszka.pl - pysznie!

Kotlety z kalafiora z cebulą i czosnkiem - palce lizać!

Pyszne kotlety z kalafiora, które jest w stanie przygotować nawet największe kuchenne beztalencie ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1 średniej wielkości kalafior
1/2 łagodnej cebuli
2 ząbki czosnku
bułka tarta
sos sojowy
pieprz
1 jajko (opcjonalnie)
olej do smażenia

Przygotowanie:

Kalafiora gotujemy do miękkości. W międzyczasie bardzo drobno siekamy cebulę i przeciskamy przez praskę czosnek.

Po ugotowaniu, odcedzeniu i ostudzeniu kalafiora rozgniatamy go na papkę. Wylewamy wodę pozostałą po jego rozgnieceniu. Papkę mieszamy z cebulą, czosnkiem i garścią bułki tartej, dodajemy sosu sojowego i pieprzu. Opcjonalnie wbijamy jajko.

Z dobrze wymieszanej papki lepimy kotlety na kształt mielonych i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na oleju, na wolnym ogniu, 15-20 minut, co jakiś czas obracając.

Wskazówki i uwagi:

Kotlety najlepiej smakują z prostą surówką z białej kapusty (siekana na cieniutkie paseczki kapusta, sok z cytryny oraz sól i pieprz dla smaku).
Nadesłał(a) wsekund5, dnia: Sep 21, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: