puszka.pl - pysznie!

Bułki "cebulaczki"

Bułeczki razowe - cebulowo-czosnkowe własnego pomysłu. Smaczne na kolację jako towarzystwo sałatki.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 6 bułek

500 g mąki pszennej razowej (ew. wymieszanej częściowo z białą)
3 g drożdży instant
ok. 300 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy
suszone zioła (prowansalskie, oregano, tymianek)
1 cebula
1 duży ząbek czosnku

Przygotowanie:

Wyrobić ciasto z mąki, wody, drożdży, soli, oliwy i ziół. Dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę i drobniutko posiekany czosnek. Ciasto powinno być gęste, elastyczne, nie powinno się kleić do rąk.

Uformować kulę, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Ponownie krótko wyrobić, podzielić na 6 części. Uformować 6 podłużnych bułek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej mąką. Przykryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Piec bułki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, na dolnym poziomie, około 20 minut. Przed pieczeniem spryskać wodą za pomocą spryskiwacza do kwiatków wierzch bułek oraz ścianki piekarnika.

Jeść po ostygnięciu!
Nadesłał(a) joa, dnia: Oct 13, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: