puszka.pl - pysznie!

Papryka zapiekana z jajami i kaparami

Szybkie, proste i syte danie :)


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 1-3

W zależności od liczby porcji:
papryka (1-2 szt./os.)
jaja (2 szt./papryka)
kapary w zalewie
oliwa
masło
rozmaryn, zioła prowansalskie, pieprz

Przygotowanie:

Papryki kroimy wzdłuż na pół, oczyszczamy. Polewamy wewnątrz oliwą, posypujemy ziołami i pieprzem. Nie solić! Połówki papryk podpiekamy ok. 10-15 min w piekarniku (160-180 st.) aż lekko zmiękną.

Do każdej połówki papryki wbijamy jajko (jeżeli papryka jest bardzo duża, zmieszczą się w niej nawet 2 jajka). Na wierzch kładziemy 6-8 kaparów i płaską łyżeczkę masła, aby jajko nie wysuszyło się zbytnio z wierzchu. Zapiekamy do ścięcia się jajek, czyli ok. 10-15 min. w 180 st. C.

Wskazówki i uwagi:

Nie polecam solić potrawy, gdyż według mnie kapary ze słoiczka są wystarczająco słone, by nadać odpowiedni smak całości.
Nadesłał(a) hugable, dnia: 2011-08-28 11:16:52.771
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: