ok. 1/4 małej dyni
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
kilka łyżeczek czerwonej pasty curry
kilka łyżek soku pomarańczowego
olej do smażenia
sól
inne przyprawy wedle uznania (np. garam masala, curry)
Przygotowanie:
Dynię kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej, podsmażamy przez kilka minut. Do podsmażonej dyni dorzucamy soczewicę, dolewamy trochę wody, solimy, przykrywamy i zmniejszamy ogień. Dusimy jakieś 15 minut.
Dodajemy pastę curry, sok pomarańczowy i pozostałe przyprawy, dusimy nadal pod przykryciem do zmięknięcia dyni. Jeśli to konieczne, dodajemy trochę wody.
Podajemy z ryżem lub kaszą. Smacznego!
Nadesłał(a) joa,
dnia: 2011-09-08 17:03:54.378
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.