puszka.pl - pysznie!

Chiński rosół ze wstążkami warzyw i makaronem nudle

Bardzo prosta i błyskawiczna w przygotowaniu zupka pachnąca Wschodem. Ciekawostką jest to, że Azjaci jedzą warzywa pałeczkami, a wywar piją łyżką albo prosto z miski. Polecam taki sposób jedzenia, bo sprawia prawdziwą przyjemność :) Ułatwieniem może być zastąpienie pałeczek widelcem.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

2 marchewki
pietruszka
kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
cebula
duża papryczka chilli
kabaczek (opcjonalnie)
3 płaty suchego makaronu nudle

1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki kolendry
sos sojowy, niezbyt dużo
sól
ew. kostka warzywna
ew. pieprz cytrynowy

Przygotowanie:

Wstawiamy około 3-4 l wody na gaz. Zanim zacznie się gotować, zabieramy się za przygotowanie warzyw. Zaczynamy od tych najtwardszych - marchewkę i pietruszkę obieramy i obieraczką do warzyw tniemy na takie podłużne płaty (tak przygotowane warzywa fajnie komponują się z makaronem). Wrzucamy do wody. Imbir drobniutko siekamy. Czosnku nie rozdrabniamy, tylko miażdżymy nożem i w całości wrzucamy do zupy. Do tego cebula pokrojona w większą kostkę i przyprawy - sosu sojowego niezbyt dużo, żeby bulion nie był zbyt ciemny.

Gdy warzywa już troszkę zmiękną, nacinamy koniec papryczki chilli na krzyż i w całości wrzucamy do zupy. Na koniec, wraz z nudlami, dodajemy kabaczek przygotowany tak samo jak marchewka i pietruszka. Gdy makaron jest miękki, zupa jest gotowa.

Wskazówki i uwagi:

Ważne jest to, aby nie zagotowywać zupy, aby trzymać ją ciągle na wolnym gazie. Trzeba uważać, aby nie przesadzić z przyprawami - zupa powinna być aromatyczna, ale nie nazbyt intensywna.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2011-09-09 15:19:13.489
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: