500 g ugotowanej czerwonej fasoli lub fasolka z puszki
1 mała cukinia (zamiennie ogórek)
3 pomidory/ słoiczek koncentratu
1 średnia cebula
2 papryczki jalapeno
oliwa
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki chili
sól
pieprz
1 łyżeczka musztardy, najlepiej ostrej
bazylia
oregano
liść laurowy
smażone tofu (opcjonalnie): 200 g twardego tofu
sos sojowy
sok z 1/2 cytryny
czosnek
zioła (j.w.)
Przygotowanie:
Namoczoną dzień wcześniej fasolę ugotuj. Pokrój grubo cukinię. Obierz i pokrój pomidory. Posiekaj cebulę i papryczki.
Cebulę i papryczki podsmaż z solą i pieprzem, dodaj cukinię. W misce wymieszaj trochę oliwy, chili, zmiażdżone ząbki czosnku, musztardę, bazylię i oregano, ew. więcej soli i pieprzu. Dodaj to do warzyw na patelni, zmniejsz ogień, dodaj fasolę, pomidory i liść laurowy, duś ok. 25 minut. Jeśli fasola jest z puszki, dołóż ją 5 minut przed końcem.
W wersji z tofu: pokrój je w trójkąty, zamarynuj w sosie sojowym, soku z cytryny i rozgniecionym czosnku (wcale nie trzeba tego robić dzień wcześniej, jakieś pół godziny przed wystarczy, trzeba je tylko podźgać widelcem, wtedy błyskawicznie i skutecznie wchłonie co nam się tylko podoba), posyp bazylią i oregano, podsmaż na patelni. Zależnie od tego jak podpowiada Ci zmysł estetyczny, ułóż tofu na wierzchu lub zmieszaj z gotowym chili.
Wskazówki i uwagi:
Można użyć fasoli z puszki, ale w tej potrawie lepiej smakuje ugotowana po domowemu :)