puszka.pl - pysznie!

Drożdżówka wegańska z kruszonką

Jest pyszna, robi się ją szybko i równie szybko znika :P


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto:
30 g drożdży
1/2 szklanki cukru
3-3,5 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
1/3 szklanki oleju

kruszonka:
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
cukier waniliowy

ew. dodatkowo brzoskwinia z puszki :)

Przygotowanie:

W misce wymieszać drożdże ze szklanką wody ciepłej (nie wrzącej) oraz 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić na ok. 15-20 minut do utworzenia "piany" z pączkujących drożdży. Następnie dodawać resztę składników i zagniatać/mieszać. Odstawić na godzinę - do wyrośnięcia.

Składniki kruszonki ugnieść w osobnej misce (dodałem więcej mąki, bo kruszonka była zbyt płynna).

Ciasto jest zwarte, a nie lejące i trzeba rozprowadzić łapkami je po blasze. Na górę posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 30-40, aż ciasto się zarumieni.

Wskazówki i uwagi:

Przepis pochodzi z wegańskiego bloga :)
Nadesłał(a) OpenWorld, dnia: 2011-08-11 15:49:06.831
Źródło/autor przepisu: http://kuchniaww.blogspot.com/

Twoje zapiski: