ok. 400 g soczewicy
bulion lub woda
ew. liść laurowy
ew. ziele angielskie
3 saszetki ryżu białego lub brązowego
3 pomidory
3 cebule
1 por
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
sos sojowy
sól
pieprz
papryka w proszku
kminek
oregano
Przygotowanie:
Ugotować soczewicę w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego (można bez jeżeli ktoś nie ma) lub w bulionie warzywnym. Odcedzić. Oddzielnie ugotować ryż, odsączyć.
Poszatkowaną cebulę, pora i czosnek podsmażyć na oleju. Wrzucić poszatkowane pomidory, chwilę smażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i soczewicę, podsmażać dalej. Do tego sos sojowy, po chwili ryż, smażyć mieszając. Dodać przyprawy, zamieszać, jeszcze trochę potrzymać i zdjąć z ognia.
Farsz z soczewicy formować gałką okrągłą i podawać na talerz. Można oprószyć koperkiem. Smacznego :)
Wskazówki i uwagi:
Podsmażana cukinia w cieście: http://puszka.pl/przepis/4323-cukinia_w_panierce_w_ciescie_.html
Mąka może być biała lub razowa. Zamiast wody może być ewentualnie mleko sojowe naturalne - to z Biedronki też się nada, mimo iż ma cukier w składzie. Ciasto doprawiam solą i pieprzem czy według uznania innymi jeszcze przyprawami.
Nadesłał(a) OpenWorld,
dnia: 2011-09-13 17:13:25.751
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.