puszka.pl - pysznie!

Pomidorowe kule obiadowe z soczewicy i ryżu

Kule obiadowe, podsmażana cukinia i ogórek kiszony to idealny obiad na niedzielę, kiedy mamy nieco więcej czasu na gotowanie i różne inne rzeczy :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 7 osób

ok. 400 g soczewicy
bulion lub woda
ew. liść laurowy
ew. ziele angielskie

3 saszetki ryżu białego lub brązowego
3 pomidory
3 cebule
1 por
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
sos sojowy
sól
pieprz
papryka w proszku
kminek
oregano

Przygotowanie:

Ugotować soczewicę w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego (można bez jeżeli ktoś nie ma) lub w bulionie warzywnym. Odcedzić. Oddzielnie ugotować ryż, odsączyć.

Poszatkowaną cebulę, pora i czosnek podsmażyć na oleju. Wrzucić poszatkowane pomidory, chwilę smażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i soczewicę, podsmażać dalej. Do tego sos sojowy, po chwili ryż, smażyć mieszając. Dodać przyprawy, zamieszać, jeszcze trochę potrzymać i zdjąć z ognia.

Farsz z soczewicy formować gałką okrągłą i podawać na talerz. Można oprószyć koperkiem. Smacznego :)

Wskazówki i uwagi:

Podsmażana cukinia w cieście: http://puszka.pl/przepis/4323-cukinia_w_panierce_w_ciescie_.html
Mąka może być biała lub razowa. Zamiast wody może być ewentualnie mleko sojowe naturalne - to z Biedronki też się nada, mimo iż ma cukier w składzie. Ciasto doprawiam solą i pieprzem czy według uznania innymi jeszcze przyprawami.
Nadesłał(a) OpenWorld, dnia: Sep 13, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: