Pyszny sos pomidorowy a'la Bolognese z cukinią zastępującą granulat sojowy. Wymyśliłam ten przepis dla mojej mamy, która nie może jeść strączkowych, więc musiałam czymś zastąpić granulat. Wyszło naprawdę zacnie.
1 duża cukinia
3 średnie cebule
3-4 ząbki czosnku
pomidory z puszki lub 3-4 świeże
ew. przecier pomidorowy
olej do smażenia
sól
pieprz
oregano - ok. 1 dużej czubatej łyżki
bazylia
Przygotowanie:
W szerokim garnku rozgrzewamy olej/oliwę i wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek w kawałkach. Dodajemy sól, pieprz oraz oregano (nie należy sobie żałować, ja wsypuję około jednej dużej czubatej łyżki oregano - pół opakowania). Podsmażamy chwilkę, aż cebula się zeszkli, a oregano zacznie pachnieć.
Cukinię obieramy, wyjmujemy środek z pestkami, siekamy w drobniutką kosteczkę. Dodajemy do garnka i chwilę podduszamy z cebulką. Wrzucamy pomidory i przecier pomidorowy (mi zawsze jest za mało pomidorów, więc często doprawiam jeszcze koncentratem, ale nie jest on konieczny). Posypujemy całość jeszcze odrobiną bazylii i doprowadzamy do wrzenia. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy gaz na maleńki i zostawiamy sos na min. pół godziny, aby sobie "pyrkał". Można gotować dłużej, będzie gęściejszy.
Wskazówki i uwagi:
Sos nakładamy na makaron i posypujemy zieloną pietruszką lub dekorujemy ozdobnymi spiralkami z cukinii (długie i cienkie paski cukinii zalewamy wrzątkiem, aby zmiękły, po czym układamy z nich spiralki).
Nadesłał(a) herbata,
dnia: 2011-09-11 23:52:16.577
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.