puszka.pl - pysznie!

Oryginalna grecka musaka dla wegetarian (pod beszamelem)

Pracując niegdyś w greckiej restauracyjce miałam przyjemność kosztować najlepszą musakę w życiu i podglądać proces jej powstawania. Poniżej przedstawiam wegetariańską wersję tamtego przepisu - różni się jedynie brakiem mięsa mielonego.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

3 duże ziemniaki
1 duży bakłażan (lub 2 małe)
puszka pomidorów bez skórki
cynamon (umiarkowana ilość, ale obowiązkowo!)
sól
pieprz
opcjonalnie według uznania: cząber, tymianek, kardamon, gałka muszkatołowa, macierzanka, oregano, czosnek granulowany
oliwa/olej do smażenia

sos beszamelowy:
1/3 kostki masła
2-3 łyżki mąki
szklanka mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obrać, pokroić w ok. 0,5 cm plastry i podsmażyć na patelni. Plastry można również wyłożyć w naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy przygotowywać musakę, zalać oliwą, posypać przyprawami i piec ok. 15-20 min w 180°C (wersja szybsza, a ziemniaki nie będą się później rozpadały).
2. Bakłażana pokroić w ok. 1 cm plastry, oprószyć solą i poczekać, aż się "spoci". Plastry obetrzeć papierowym ręcznikiem i smażyć na małej ilości oleju (uwaga: bakłażan bardzo mocno pije olej - należy uważać, by nie nasączył się nim zbytnio).
3. Pomidory przełożyć do miski i wymieszać z przyprawami.
4. Układać kolejno: ziemniaki, pomidory, bakłażan. Całość polać beszamelem - patrz niżej.
5. Piec ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180-190°C. Smacznego!

Sos beszamelowy:
1. Masło rozpuścić, dodać mąkę, roztrzepać. Zdjąć z ognia, dodać mleko. Intensywnie mieszać (najlepiej trzepaczką), aby nie porobiły się grudki.
2. W razie potrzeby dodać mleka/mąki. Sos powinien mieć konsystencję śmietany.
3. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

Wskazówki i uwagi:

1. Początkowo zapach połączenia świeżych pomidorów i cynamonu może razić. Jednak po wypieczeniu uzyskuje się bardzo przyjemny efekt. To właśnie umiarkowana ilość tej przyprawy nadaje musace jej oryginalny smak.
2. Do beszamelu można dodać parmezanu lub innego startego sera. Na początku sos może okazać się trudny w przygotowaniu (sama podchodziłam do niego wiele razy i wiele razy mi nie wychodził), ale po kilku razach dochodzi się do wprawy :)
Nadesłał(a) hugable, dnia: 2011-08-18 16:23:27.952
Źródło/autor przepisu: Przepis własny konsultowany :)

Twoje zapiski: