puszka.pl - pysznie!

Babeczki (muffinki) kokosowo-waniliowe

Najlepszy smak uzyskują na następny dzień :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: ok. 12 sztuk

1,5 szkl. mąki
1 szkl. cukru
0,5 szkl. wiórków kokosowych
1 łyżeczka sody/proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

1 szkl. mleka kokosowego
1/3 szkl. oleju
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżeczka białego octu winnego (white vinegar) [*]
ew. rodzynki

Przygotowanie:

Przygotować dwie miski. Do jednej przesiać mąkę i wymieszać ją z resztą suchych składników.

W drugiej misce mieszany mokre składniki (oprócz octu). Mieszamy dwie mikstury ze sobą, a na końcu dodajemy ocet. Dokładnie mieszamy. Według upodobania można dodać rodzynek bądź więcej wiórek kokosowych.

Masę przełożyć do foremek i piec około 30 min.

Wskazówki i uwagi:

[*] Zamiast białego octu winnego można użyć innego według własnej wiedzy. Zastanawiam się jakby smakowało z alkoholem, na pewno sprawdzę.

Fajnym uwieńczeniem babeczki jest bita śmietana z mleka kokosowego bądź po prostu gęste mleko kokosowe (jak na zdjęciu:)
Nadesłał(a) veganjihad, dnia: Aug 9, 2011
Źródło/autor przepisu: vegweb.com, dostosowany do polskich warunków :)

Twoje zapiski: