Tosty francuskie oryginalnie są daniem wegetariańskim – zawierają jajka, często masło . Ten słodki, śniadaniowy przysmak da się je jednak z powodzeniem przerobić na wegański, równie smaczny.
4 kromki chleba (niekoniecznie tostowy)
łyżeczka oleju do smażenia
1 szklanka waniliowego mleka roślinnego
ok. 4-5 łyżek mąki (można wymieszać białą i pełnoziarnistą w proporcji 1:1)
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Wymieszać w misce wszystkie składniki ciasta. Na patelni z rozgrzanym olejem układać chleb obtoczony w cieście, smażyć do zbrązowienia na średnim ogniu.
Wskazówki i uwagi:
Ciasto powinno być dosyć gęste, podobne do naleśnikowego.
Tosty można podawać z czekoladowym smarowidłem z banana i kakao, syropem klonowym, dżemem, owocami...