puszka.pl - pysznie!

Ciasteczka z masłem orzechowym i płatkami owsianymi

Te proste, szybkie i smaczne ciasteczka zadowolą każdego masłoorzechowego łakomczucha. Przetestowane :>


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: ok. 40 ciasteczek średniej wielkości

1 szklanka cukru
3/4 szklanki masła orzechowego
3/4 szklanki oleju roślinnego
1/2 szklanki mleka roślinnego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 szklanki mąki (ja użyłam pełnoziarnistej)
2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki chipsów czekoladowych (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Przygotuj dwie miski: w pierwszej wymieszaj cukier, masło orzechowe, olej, mleko i ekstrakt waniliowy. W drugiej połącz mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól. Dodaj mokre składniki do suchych, wymieszaj, ew. na koniec dodaj chipsy czekoladowe.

Formuj ciasteczka, wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy je piec w piekarniku rozgrzanym do 180˚C aż do lekkiego zbrązowienia - około 10-15 minut.

Wskazówki i uwagi:

W oryginalnym przepisie sugerowano 2 szklanki cukru – po jednej białego i brązowego. Ja użyłam ok. 3/4 - 1 szkl. brązowego, a ciasteczka są wystarczająco słodkie.

Z chipsami czekoladowymi byłabym ostrożna, mnie przytłumiły zasadniczy - orzechowy smak ciasteczek.
Nadesłał(a) Zanetak, dnia: Aug 1, 2011
Źródło/autor przepisu: www.vegweb.com

Twoje zapiski: