puszka.pl - pysznie!

Placki z kalarepki

Doskonały sposób na wykorzystanie kalarepy, nawet tej mocno wyrośniętej. Idealny do tego jest sos czosnkowy.


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 1 osoby

1/2 kalarepki średniej wielkości
3 czubate łyżki mąki (ja wykorzystałam mąkę gryczaną)
1 jajko
sól
pieprz
odrobina curry
oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Kalarepkę ścieramy na tarce z dużymi oczkami, solimy i czekamy ok. 5 min. aż puści sok. Następnie dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz i curry. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy małe placuszki i kładziemy na rozgrzaną oliwę. Smażymy na złoto.
Nadesłał(a) Natka, dnia: Jul 31, 2011
Źródło/autor przepisu: Pomysł powstał w jednej chwili, zostałam obdarowana mega wielką kalarepką i musiałam ją jakoś wykorzystać. Pomysł okazał się świetny.

Twoje zapiski: