Zupa kalafiorowa z lanym ciastem z otrębów owsianych
W swojej kuchni unikam jak ognia cukru i soli i dodaję je tylko w wyjątkowych przypadkach i to w minimalnych ilościach. Rzadko stosuję również inne przyprawy.
1 mały kalafior lub 1/2 dużego
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 korzenia selera lub 2 selerowe liście
1/3 pora
1 cebula
gałązka lubczyku
liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
Marchewkę, pietruszkę i seler trzemy na tarce i gotujemy około 20 minut razem z porem, cebulą, lubczykiem i przyprawami. Dodajemy kalafior podzielony na różyczki.
Przygotowujemy lane ciasto: otręby i mąkę ziemniaczaną mieszamy i zalewamy gorącą wodą tak, żeby utworzyła się gęsta papka. Odstawiamy na kilka minut.
Kiedy kalafior będzie już niemal miękki, łyżką porcjujemy kluski z lanego ciasta i ostrożnie wkładamy do zupy. Gotujemy kilka minut na małym ogniu (jeśli ogień będzie za mocny, to te kluski nam się rozlecą).
Nadesłał(a) MoonLady,
dnia: 2011-07-31 23:24:30.975
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.