puszka.pl - pysznie!

Kotlety (placuszki) ziemniaczano-warzywne

Czas przygotowania to 20 min. przygotowań + ok. 30 min. czekania + smażenie. Nie można powiedzieć, że robi się błyskawicznie, ale za to jaki efekt! To również świetny pomysł na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków. Jeśli nie mamy ugotowanych ziemniaków, to czas przygotowania oczywiście trochę się wydłuży.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: ok. 15 kotletów

1 kg ugotowanych ziemniaków
marchewka
1/2 cukinii
2 liście kapusty (pekińskiej lub innej)
1 cebula
2 ząbki czosnku
opcjonalnie: koperek, pietruszka lub szczypiorek (1/2 pęczka)
sól
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki ubić na pure, dodać pieprz do smaku (masa powinna być ostra).
Cebulkę i czosnek posiekać drobno i zrumienić.
Warzywa pokroić: marchewkę i cukinię na pół i na plasterki, kapustę na dość krótkie paseczki. Dodać do cebuli i dusić, aż zmiękną.
Warzywa dodać do masy ziemniaczanej, można też dodać posiekaną zieleninę. Doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Dodać trochę bułki tartej, by masa na kotlety była gęściejsza.

Odstawić na ok. pół godziny (można do lodówki), żeby masa lekko stężała - inaczej będzie trudno coś z niej ulepić.

Ulepić kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć.

Wskazówki i uwagi:

Do bułki tartej, w której panierujemy kotlety, można dodać mielone zioła lub nasionka (posiekane orzeszki, sezam).
Nadesłał(a) Kinga, dnia: Jul 4, 2000
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: