Pasta prowansalska z ciecierzycy
Pasta do smarowania pieczywa - ładnie wygląda, pachnie i smakuje.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 szklanka suchej ciecierzycy
cząber
liść laurowy
0,5 dużego lub 1 mały pomidor
kilka łyżek oliwy
2-3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól
pieprz
ew. coś ostrego (np. pieprz cayenne lub sos chili)
Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć na ok. 8 godzin. Następnie ugotować do miękkości w świeżej wodzie z dodatkiem cząbru i liścia laurowego (bez soli). Odcedzić, zostawiając trochę wody z gotowania.
Pomidora pokroić na ćwiartki, wykroić zielone części, zmiksować w malakserze / blenderze razem z ciecierzycą, oliwą, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Jeśli masa jest za gęsta, dodać kilka łyżek wody z gotowania ciecierzycy.
Doprawić solą i pieprzem. Można też dodać trochę czegoś ostrego (np. pieprz cayenne lub sos chili), jak kto lubi.
Wskazówki i uwagi:
Podejrzewam, że pasta byłaby dobra także z odrobiną papryki, cebulki, oliwek... Wszelkie wariacje miło widziane.
Twoje zapiski: