puszka.pl - pysznie!

Pasta prowansalska z ciecierzycy

Pasta do smarowania pieczywa - ładnie wygląda, pachnie i smakuje.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szklanka suchej ciecierzycy
cząber
liść laurowy

0,5 dużego lub 1 mały pomidor
kilka łyżek oliwy
2-3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól
pieprz
ew. coś ostrego (np. pieprz cayenne lub sos chili)

Przygotowanie:

Ciecierzycę namoczyć na ok. 8 godzin. Następnie ugotować do miękkości w świeżej wodzie z dodatkiem cząbru i liścia laurowego (bez soli). Odcedzić, zostawiając trochę wody z gotowania.

Pomidora pokroić na ćwiartki, wykroić zielone części, zmiksować w malakserze / blenderze razem z ciecierzycą, oliwą, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Jeśli masa jest za gęsta, dodać kilka łyżek wody z gotowania ciecierzycy.

Doprawić solą i pieprzem. Można też dodać trochę czegoś ostrego (np. pieprz cayenne lub sos chili), jak kto lubi.

Wskazówki i uwagi:

Podejrzewam, że pasta byłaby dobra także z odrobiną papryki, cebulki, oliwek... Wszelkie wariacje miło widziane.
Nadesłał(a) joa, dnia: 2011-07-24 22:50:17.785
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: