puszka.pl - pysznie!

Placuszki z batatów (słodkich ziemniaków) z wiórkami kokosowymi

Placuszki z batatów są idealne na śniadanie lub podwieczorek. W smaku przypominają racuchy.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3-4 osób

bataty - 1 szt. (wielkości trzech średnich ziemniaków)
tofu naturalne - 50 g
otręby orkiszowe (lub zwykłe pszenne) - 5 czubatych łyżek
wiórki kokosowe - 2 czubate łyżki
rodzynki - 1 czubata łyżka
oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Bataty obrać, zetrzeć razem z tofu na tarce o średnich oczkach. Do utartej masy dodać otręby, wiórki kokosowe i rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszać.

Formować w miarę płaskie i "zbite" placuszki. Na rozgrzaną oliwę (ma pokryć całe dno patelni na wysokość ok. 1 cm) kłaść uformowane placuszki i smażyć z obu stron aż się zrumienią.

Wskazówki i uwagi:

Placuszki wychodzą słodkie, najlepiej podawać je z jogurtem naturalnym, ewentualnie posypać cynamonem lub cukrem cynamonowym.
Nadesłał(a) Makarena, dnia: 2011-07-20 23:00:49.474
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: