puszka.pl - pysznie!

Sajgonki z warzywami, grzybami suszonymi i serem

Danie doskonale smakuje na zimno.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 6 osób

20 szt. papieru ryżowego
100 g grzybów suszonych
2 cebule
mała kapusta pekińska
3 marchewki
średni seler
200 g sera żółtego

sos sojowy
ostra papryka chilli
koperek
natka pietruszki
sól
pieprz
olej do smażenia

oliwa z oliwek
bazylia

Przygotowanie:

Grzyby gotujemy około 30 minut, wyjmujemy i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulkę i grzyby podrumieniamy na złoto z odrobiną oleju. Kapustę, marchewkę i selera kroimy w drobną kosteczkę, delikatnie dusimy z odrobiną sosu sojowego, ostrą papryczką chilli, koperkiem i pietruszką. Składniki farszu mieszamy razem, dodajemy ser starty na tarce, sól i pieprz do smaku.

Papier ryżowy namaczamy w letniej wodzie. Nakładamy farsz, zawijamy i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy około 10 minut.

Po wyjęciu ozdabiamy serem oraz skrapiamy sosem z oliwy z oliwek z papryką, koperkiem, bazylią.
Nadesłał(a) edward13, dnia: Jul 2, 2011
Źródło/autor przepisu: Edward Hajduk

Twoje zapiski: