Chłodnik gospodarski - z kapustą, kukurydzą i ogórkami kiszonymi
Skład i smak chłodnika jest uzależniony od zawartości lodówki i szafek kuchennych. Doskonały na obiad z młodymi ziemniaczkami, ewentualnie z jajkiem sadzonym lub jako samodzielne danie w plenerze.
do wyboru: zsiadłe mleko, kefir, jogurt lub maślanka
kapusta biała lub włoska - kilka liści cieniutko pokrojonych
puszka kukurydzy
ogórki kiszone
jabłka
pomidory
inne sezonowe warzywa wg uznania
zielona pietruszka, szczypiorek lub koperek
kiełki wg uznania
Przygotowanie:
Warzywa umyć, kapustę cieniutko, a resztę w kostkę. Wymieszać z kefirem lub jogurtem. Dodać pokrojone kiełki i zieleninę. Schłodzić.
Nadesłał(a) Dana,
dnia: 2011-06-25 17:29:55.953
Źródło/autor przepisu: pomysł własny (sprzed bardzo wielu lat, gdy nawet książki kucharskie w księgarniach były rzadkością)