Połączenie budyniu i bubble tea ;D Mój ulubiony deser z tapioki. Kokosowy smak i gęsta konsystencja z wyraźnie wyczuwalnymi, jędrnymi kuleczkami zwanymi przez niektórych pieszczotliwie żabim skrzekiem ;)
tapioka w granulkach - 1 filiżanka (ok. 200 ml)
mleko kokosowe 55-70% - 1 filiżanka
woda - 3 filiżanki
ew. wanilia (ziarenka zeskrobane z rozkrojonego strąka)
cukier lub słód
+ ew. owoce lub polewa, np. polewa truskawkowa lub inna owocowa lub czekoladowa
Przygotowanie:
Tapiokę namaczamy w wodzie na kilka godzin, najlepiej na noc.
Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Po zagotowaniu przykręcamy gaz na minimum i trzymamy jeszcze ok. 7 min. Jeśli w środku widać białe punkciki, znaczy że jeszcze nie jest gotowa. Kiedy zgęstnieje i nabierze jednolitej, półprzezroczystej barwy, od razu zestawiamy. Trzeba uważać, żeby tapioki nie rozgotować, bo zamiast jędrnych kuleczek otrzymamy jednolity budyń.
Na koniec słodzimy do smaku (wcześniejsze dodanie cukru, a pewnie i słodu, sprzyja przypalaniu) i zajadamy samo lub z owocami :)
Wskazówki i uwagi:
Tapiokę można namoczyć od razu w wodzie z mlekiem kokosowym, ale pod wpływem zimna robi się nieładne - tłuszcz kokosowy się zestala. Oczywiście wystarczy trochę ciepła i wszystko wraca do normy :)
Im mniej procentowe mleko kokosowe, tym bardziej rozwodnione. Co więc robimy? Dodajemy go więcej w stosunku do wody.
Raz próbowałam przygotować ten deser bez namaczania, ale dogotowanie tapioki bez przypalania jest wtedy o wieeeele trudniejsze.
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2011-06-06 22:42:42.127
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.