Makaron z truskawkami czyli sentymentalne wspomnienie dzieciństwa :)
Jak w szkole, jak w przedszkolu, jak u mamy :D
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
makaron - właściwie dowolny, świderki, muszelki, a nawet nitki i spaghetti
sól
truskawki
śmietana, jogurt truskawkowy lub naturalny, deser waniliowy (zwykły lub sojowy)
cukier zwykły lub waniliowy (wolę ten drugi)
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, przestudzić porządnie. Można przelać zimną wodą, żeby było szybciej.
Truskawki umyć i odszypułkować. Część truskawek pokroić i odłożyć na bok. Resztę najlepiej rozgnieść widelcem lub zmiksować mikserem - końcówkami takimi jak do ciasta. Chodzi o uzyskanie polewy z kawałkami truskawek, a nie jednolitego płynu. Śmietanę/ jogurt/ zmiksowanego banana wymieszać z truskawkami, ew. dosłodzić do smaku. W sezonie truskawkom niewiele trzeba - czasem nawet odrobina cukru jest zbędna :)
Sos truskawkowy wymieszać z makaronem lub polać nim makaron na talerzu. Posypać z wierzchu pokrojonymi truskawkami.
Twoje zapiski: