Bakłażany w marynacie do piekarnika + sos tzatziki
Mniam ;D
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 4 osób
solidny bakłażan
pomidory
1/2 główki czosnku
1 łyżka musztardy
kawałek cytryny
przyprawa do warzyw grillowanych Knorr (czy co kto lubi)
sos tzatziki jogurt
przyprawa do sosu tzatziki (czosnek granulowany lub świeży, sól, cebula suszona, pieprz biały, koperek, ew. inne - np. oregano, natka pietruszki)
świeży ogórek
ew. papryka
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy w plastry, solimy i zostawiamy na jakiś czas, aby wyszła z niego gorycz. Marynatę robimy z wody rozmieszanej z rozgniecionym czosnkiem, łyżką musztardy, sokiem z plastra cytryny i przyprawą do warzyw (lub kto co tam lubi).
Z plastrów bakłażana spłukujemy sól, obtaczamy je w marynacie i kładziemy na folii. Wkładamy do piekarnika na 20 min. Wyciągamy i odwracamy plastry na drugą stronę, po czym kładziemy plastry pomidora posypując jeszcze bazylią czy czymś. Wkładamy na następne 20 min.
W międzyczasie przygotowujemy sos tzatziki z pokrojonymi lub startymi na tarce ogórkiem i papryką. Smacznego ;)
Nadesłał(a) Dzik,
dnia: 2011-06-12 22:36:23.375
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.