puszka.pl - pysznie!

Tofu KFC (panierowane w śniadaniowych płatkach kukurydzianych)

Przekąska idealna na imprezę lub seans filmowy. Bardzo chrupiąca :) Pysznie smakuje z sojonezem, ketchupem czy musztardą.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kostka tofu (200 g)
płatki śniadaniowe kukurydziane
mąka
mleko sojowe
soda
woda gazowana

pieprz
sól
mielona słodka papryka
przyprawa do ziemniaków itp.
olej do smażenia na głębokim tłuszczu + trochę do marynaty

Przygotowanie:

Tofu dokładnie osuszamy i odsączamy, kroimy na około 11 płatów, a każdy z nich jeszcze na pół. Mieszamy duże ilości przypraw z olejem i zalewamy mieszanką kawałki tofu. Odstawiamy na kilka godzin, żeby tofu przeszło smakiem (można marynować dzień przed szykowaniem potrawy).

Płatki kukurydziane wsypujemy do foliowej torebki, wkładamy między dwie ścierki i wałkujemy (rozdrabniamy płatki, aby lepiej się przyklejały).

Mąkę, mleko sojowe, sodę, wodę gazowaną i przyprawy miksujemy na średnio gęste ciasto naleśnikowe. Maczamy w nim kawałki tofu, następnie obtaczamy w płatkach śniadaniowych i wrzucamy na głęboki olej. Smażymy około 5 minut (po 2,5 min. na obie strony).
Nadesłał(a) Cottie, dnia: May 25, 2011
Źródło/autor przepisu: http://www.cottien.blogspot.com/

Twoje zapiski: