pieprz
sól
mielona słodka papryka
przyprawa do ziemniaków itp.
olej do smażenia na głębokim tłuszczu + trochę do marynaty
Przygotowanie:
Tofu dokładnie osuszamy i odsączamy, kroimy na około 11 płatów, a każdy z nich jeszcze na pół. Mieszamy duże ilości przypraw z olejem i zalewamy mieszanką kawałki tofu. Odstawiamy na kilka godzin, żeby tofu przeszło smakiem (można marynować dzień przed szykowaniem potrawy).
Płatki kukurydziane wsypujemy do foliowej torebki, wkładamy między dwie ścierki i wałkujemy (rozdrabniamy płatki, aby lepiej się przyklejały).
Mąkę, mleko sojowe, sodę, wodę gazowaną i przyprawy miksujemy na średnio gęste ciasto naleśnikowe. Maczamy w nim kawałki tofu, następnie obtaczamy w płatkach śniadaniowych i wrzucamy na głęboki olej. Smażymy około 5 minut (po 2,5 min. na obie strony).