puszka.pl - pysznie!

"Kapustoszczaw" czyli młoda kapusta z nutką szczawiu

Danie powstałe po krótkich oględzinach lodówki - akurat była tam młoda kapusta, szczaw i tempeh. Kombinacja okazała się bardzo smakowita. Szczaw dodaje lekko kwaskowy smak, do tego słodkawa młoda kapusta i mięsisty tempeh. Zaskakująco udane połączenie.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4-6 osób

główka młodej kapusty
1/2 pęczka świeżego szczawiu
100 g tempehu
1 duża cebula
kilka łyżek koncentratu pomidorowego (ja dodałam pesto pomidorowe - resztka była w lodówce)
olej do smażenia
sos sojowy
sól
pieprz
inne przyprawy (u mnie było to kilka kropel płynnego chili habanero)

Przygotowanie:

Kapustę i szczaw umyć. Kapustę obrać z zewnętrznych liści, wyciąć głąb, poszatkować. Szczaw obrać z łodyżek i grubszych żyłek, pociąć w paski. Tempeh pokroić w dość drobną kostkę i skropić sosem sojowym.

Cebulę posiekać i usmażyć na oleju. Kiedy stanie się szklista, dodać pokrojony i skropiony sosem sojowym tempeh. Usmażyć całość na złoty kolor. Następnie dodać poszatkowaną kapustę i szczaw, podlać trochę wodą, aby danie się nie przypaliło. Garnek przykryć, zmniejszyć gaz, dusić co jakiś czas mieszając, aż kapusta zmięknie. Pod koniec duszenia przyprawić solą, pieprzem, chili, koncentratem pomidorowym.
Nadesłał(a) joa, dnia: 2011-05-22 17:23:58.662
Źródło/autor przepisu: inwencja własna

Twoje zapiski: