Naprawdę proste i pyszne kotleciki z drobniutkiej kaszy jęczmiennej... Do tego polecam buraczki na ciepło, surówkę z kiszonej kapusty, sałatę w sosie jogurtowym, gulasz z warzyw, itp, itd...
200 g drobniutkiej kaszy jęczmiennej
2 szklanki zimnej wody
200 g pieczarek
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
oliwa do smażenia
sól
pieprz ziołowy
natka pietruszki
ew. sok z cytryny
kozieradka
świeży tymianek
mąka razowa
sezam
Przygotowanie:
Z- stopić masło
M- wsypać kaszę, chwilkę leciutko podprażyć
W- wlać wodę, posolić, zagotować
Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15 minut. Wyłączyć gaz i zostawić, żeby sobie jeszcze chwilkę doszła.
O- patelnia na gaz
Z- wlać kilka łyżek oliwy
M- dodać poszatkowane (może być byle jak) cebule, dusić pod przykryciem do miękkości (taka cebula przechodzi do przemiany Ziemi)
Z- dodać pokrojone pieczarki, poddusić, podsmażyć z 10 minutek
M- dodać pieprzu ziołowego i troszkę zwykłego
Posolić, pomieszać i gotowe.
M- w maszynce zmielić czosnek
W- następnie kaszę i pieczarki - obie potrawy zostały zakończone w Wodzie
Zmieloną miksturę doprawić:
D- zieloną pietruszka, ewentualnie odrobiną soku z cytryny
O- kozieradką i świeżym tymiankiem
Wszystko wymieszać, mokrymi rękami odrywać kulki, spłaszczyć i obtoczyć w mące z sezamem. Smażyć na oliwie lub ghee.