Sałatka ryżowa z awokado, fasolą i świeżymi warzywami
		
			Naszło mnie, że mam ochotę na sałatkę ryżową z awokado i że na pewno będzie pyszna. Znalazłam w necie kilka przepisów, zrobiłam coś pomiędzy i... wyszło super. Innym razem w ostatniej chwili okazało się, że awokado nie nadawało się do użycia - sałatka i tak była dobra ;)
		
		
		
		
		
	 
	
		
	
	
		
		
		
		
		
			Rodzaj diety: wegańska
		
	
		
			Składniki:
			
			
	
			1/2 szkl. = 80 g ryżu (długoziarnisty ładnie się prezentuje)
1 szkl. wody
1/2 płaskiej łyżeczki soli + ew. do smaku
1 awokado
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki (lub mniej) czerwonej fasoli
2 pomidory lub 1/2 papryki lub surowy ogórek
5 łyżek soku z limonki/ cytryny
2-3 łyżki oliwy/ oleju sałatkowego
pieprz
opcjonalnie, do wyboru:
- nieduży pęczek kolendry lub innej zieleniny
- kawałek papryczki chilli lub szczypta mielonej
- czarne oliwki
- garść orzeszków piniowych lub włoskich
		 
		
	 
	
	
		Przygotowanie: 
			
		
		Ryż ugotować (ok. 12-15 min.) aż do wygotowania się wody, pod koniec mocniej uchylić pokrywkę. Ryż dobrze wystudzić.
Warzywa pokroić - awokado i pomidory na spore kawałki, paprykę drobno, ogórka w półplasterki. Chodzi o otrzymanie różnej wielkości kolorowych kawałków, które będą razem atrakcyjnie wyglądać. Awokado skropić sokiem z limonki/ cytryny. Orzeszki uprażyć na suchej patelni na średnim gazie, aż się lekko przyrumienią i będą ładnie pachnieć (włoskie pokroić wcześniej na nieco mniejsze kawałki). Chilli oczyścić z pestek (chodzi o aromat, nie ostrość) i drobno posiekać. Zieleninę umyć, osuszyć i również posiekać.
Wymieszać wszystkie składniki, dodać oliwę, resztę soku z cytryny i przyprawy. Orzechy można wymieszać z sałatką lub zostawić je do posypania.
	 
	
	
	
		Wskazówki i uwagi:
		Jeśli sałatkę robimy z wyprzedzeniem, tym lepiej - dobrze jest odstawić ją na bok lub do lodówki, żeby wszystko się przegryzło. W takim przypadku można dodać awokado i pomidory później, przed podaniem, żeby nie straciły formy.
	 
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
		Twoje zapiski: