farsz: ok. 10 ziemniaków
ok. 150 czubków młodych pokrzyw
spora cebula
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
oliwa lub olej do smażenia
ciasto pierogowe: 1,5-2 szklanki mąki pszennej
niecała szklanka mąki ze zmielonych płatków owsianych
garść otrębów
troszkę proszku do pieczenia
sól
2-3 łyżki oliwy lub oleju z winogron
woda
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy na miękko i odcedzamy. Pokrzywy dokładnie myjemy w ciepłej wodzie (żeby pozbyć się ewentualnych pasożytów) i kroimy drobniutko. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Gdy się trochę zeszkli, dodajemy pokrzywy wraz z obranym i drobno pokrojonym czosnkiem. Dosmaczamy solą. Dusimy pod przykryciem przez kilka minut.
Ziemniaki miksujemy blenderem, dodając trochę soli i pieprzu. Do masy ziemniaczanej wrzucamy uduszone pokrzywy. W razie potrzeby jeszcze dosmaczamy.
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wody ma być tyle, żeby dało się zagnieść, ale żeby się nie rozłaziło. Ciasto dzielimy na tyle części, na ile nam wygodnie i rozwałkowujemy. Wycinamy w nim krążki, nakładamy przestudzone nadzienie, zalepiamy.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 25 minut (ale to kwestia indywidualnego osądu, czy już im wystarczy).
Nadesłał(a) Noldorka,
dnia: 2011-05-08 22:46:07.117
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.