Razowe pierogi szpinakowe
Pyszne i sycące. Łatwe w przygotowaniu i nadają się do mrożenia.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 6-8 osób
mąka pszenna graham lub razowa (typ 1850 lub 2000)
woda
mrożony szpinak
kostka sera feta
cebulka dymka
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek do smażenia
sól
pieprz
sos:
jogurt naturalny
suszone pomidory z bazylią i czosnkiem (lub łyżeczka koncentratu, ząbek czosnku, bazylia)
sól
pieprz
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto z mąki i letniej wody, powinno być plastyczne.
Na patelni szklimy cebulkę z czosnkiem, dodajemy szpinak i na końcu ser feta, doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy do ostygnięcia.
Faszerujemy pierogi i gotujemy ok. 8-10 min. Polewamy sosem. Smacznego.
Wskazówki i uwagi:
Jeśli macie trudności z ciastem, można ewentualnie dodać jajko lub zmieszać mąkę razową ze zwykłą.
Twoje zapiski: