puszka.pl - pysznie!

Turecki cacik (wg przepisu Alicji B. Toklas)

Jak raz na gorące dni. Cacik nie jest nazwą spolszczoną, tylko turecką (wym. dżadżik, /dʒɑːdʒɯk/). Tzatziki natomiast to nazwa grecka.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

6 ogórków
6 filiżanek gęstego jogurtu
łyżeczka soli
6 łyżek oleju sezamowego (lub ew. innego o delikatnym, łagodnym smaku)

Przygotowanie:

Ogórki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki.

Składniki bardzo dokładnie wymieszać i silnie ochłodzić przed podaniem. Podaje się w małych miseczkach.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Kulinarny serwis Izy (już nie istnieje)

Twoje zapiski: