Niesamowity naturalny jogurt z mleka sojowego i okruszka tempehu
Powiem tyle: musiałabym komuś nieprzeciętnie ufać, żeby zjeść ten jogurt nie widząc jak był przygotowany... tak ma przerażająco podobną konsystencję i smak do zwykłego naturalnego jogurtu. Ma kremową konsystencję i jest orzeźwiająco kwaskowaty - genialny jak na polskie warunki, gdzie takich produktów w zasadzie brak albo są obłędnie drogie. Super do chłodników, napojów jogurtowych, dipów, a zwł. sosu tzatziki :D
1 szkl. smacznego mleka sojowego (ja robiłam z Alpro naturalnego)
okruszek tempehu naturalnego [*] wielkości 1 ziarnka soi (ja miałam tempeh Sunfood produkcji czeskiej - na tempehu od TempehService podobno nie wychodzi)
Przygotowanie:
Tempeh rozgnieść z palcach/ widelcem lub utrzeć i wrzucić do mleka. Przykryć, żeby nie wpadły tam żadne paprochy. Ostawić na 24 h w ciepłe miejsce (w zimie można w pobliżu kaloryfera).
Wskazówki i uwagi:
[*] Raz próbowałam z tempehem smażonym i jogurt nie wyszedł. Nie chodzi o smak, bo taka okruszyna na szklankę mleka to nic, ale konsystencję. Mleko wyglądało jak zważone czy jakieś takie. Nie wiem czemu...
Jeśli chcemy taki jogurt przechowywać, to oczywiście po osiągnięciu odpowiedniej gęstości i smaku wstawiamy go do lodówki.
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2011-08-09 18:28:49.355
Źródło/autor przepisu: od znajomej