puszka.pl - pysznie!

Wytrawna zupa migdałowa

Ponoć jest to specjalność kuchni algierskiej. Nie mam pojęcia, czy rzeczywiście tak się jada w tym kraju, ale zupa jest warta wypróbowania. I do tego dość ekspresowo się ją robi.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2

0,5 litra wywaru z włoszczyzny (lub wege-bulionu z kostki)
100 g płatków migdałowych
200 ml mleka sojowego, mleka krowiego lub słodkiej śmietanki 12% tł.
sól
czarny pieprz
natka pietruszki do posypania
ewentualnie: groszek ptysiowy

Przygotowanie:

Do gotującego się wywaru wrzucić płatki migdałów. Gotować około kwadransa na wolnym ogniu (uwaga, może wykipieć). Zmiksować na gładką masę, dolać mleko lub śmietankę, doprawić do smaku solą i dużą ilością czarnego pieprzu. Pogotować jeszcze chwilę mieszając i uważając, żeby nie wykipiało.

Podawać posypane posiekaną natką pietruszki i ewentualnie z groszkiem ptysiowym.

Wskazówki i uwagi:

Pieprzu powinno być dość sporo, żeby przełamać mdły smak, jaki nadają zupie migdały.

Użyłem płatków migdałowych, bo okazują się tańsze od całych migdałów. Poza tym wygodniej zmiksować.
Nadesłał(a) bartolome, dnia: Mar 27, 2011
Źródło/autor przepisu: przerobione na wege z przepisów znalezionych na różnych stronach internetowych

Twoje zapiski: