Ponoć jest to specjalność kuchni algierskiej. Nie mam pojęcia, czy rzeczywiście tak się jada w tym kraju, ale zupa jest warta wypróbowania. I do tego dość ekspresowo się ją robi.
0,5 litra wywaru z włoszczyzny (lub wege-bulionu z kostki)
100 g płatków migdałowych
200 ml mleka sojowego, mleka krowiego lub słodkiej śmietanki 12% tł.
sól
czarny pieprz
natka pietruszki do posypania
ewentualnie: groszek ptysiowy
Przygotowanie:
Do gotującego się wywaru wrzucić płatki migdałów. Gotować około kwadransa na wolnym ogniu (uwaga, może wykipieć). Zmiksować na gładką masę, dolać mleko lub śmietankę, doprawić do smaku solą i dużą ilością czarnego pieprzu. Pogotować jeszcze chwilę mieszając i uważając, żeby nie wykipiało.
Podawać posypane posiekaną natką pietruszki i ewentualnie z groszkiem ptysiowym.
Wskazówki i uwagi:
Pieprzu powinno być dość sporo, żeby przełamać mdły smak, jaki nadają zupie migdały.
Użyłem płatków migdałowych, bo okazują się tańsze od całych migdałów. Poza tym wygodniej zmiksować.
Nadesłał(a) bartolome,
dnia: 2011-03-27 11:48:58.321
Źródło/autor przepisu: przerobione na wege z przepisów znalezionych na różnych stronach internetowych