Okonomiyaki - japońskie placki z kapustą i kiełkami
Kuchnia japońska. "Okonomiyaki" znaczy tyle co "smaż, co chcesz". Moja wersja składa się zasadniczo z poszatkowanej kapusty i kiełków mung (mój dodatek) w cieście naleśnikowym. Potrawa nie tyle wiosenna, co całoroczna. Do tego można zużyć resztki z innych potraw, więc ekonomiczna...
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
3 placki
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka zimnej wody
1 jajko
sól do smaku
pieprz
czerwona papryka w proszku
1/4 główki białej kapusty
kiełki mung (inne na pewno też by pasowały)
olej do smażenia
ew. tofu wędzone lub inne smakowe
ew. 1 jajko na każdy placek
Przygotowanie:
Mąkę z wodą, jajkiem i przyprawami zmiksowałam na ciasto. Dodałam poszatkowaną drobno i cienko kapustę oraz kiełki.
Na dużej patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam 1/3 powyższej mieszanki, przyklepałam, zmniejszyłam ogień, bo kapusta musi zmięknąć. Odwracałam łącznie 3-4 razy. Obok położyłam cienkie plasterki wędzonego tofu, żeby ładnie się przyrumieniły - były smaczne i bardzo pasowały do potrawy. Na wierzch placka rzuciłam rozbite jajko i podsmażyłam go z obu stron - razem było bardzo dobre.
Po zdjęciu wszystkiego usmażyłam dwa kolejne placki.
Wskazówki i uwagi:
Oprócz kapusty i kiełków można dodać inne warzywa - surowe, smażone, gotowane - odpowiednio rozdrobnione. Podczas smażenia też można kłaść na wierzch i razem obsmażać różne dodatki. To samo przyprawy - należy dobierać w zależności od dodatków i gustu.
Ten przepis jest tylko spolszczoną wersją japońskiego przepisu i w necie, również na YouTubie, jest pełno różnych propozycji. Dodatkowo filmiki, jak to się robi w Japonii, a jak w Polsce lub innych krajach.
Twoje zapiski: