puszka.pl - pysznie!

Dal Makhani

Gęsta zupa z czarnej soczewicy urad dal - danie kuchni indyjskiej.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2-3 osób

1/2 szkl. czarnej soczewicy (urad dal)
garstka czerwonej fasoli (może być z puszki)
1 duży pomidor
4 cm kawałek imbiru
1 zielona papryczka chili
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duża łyżka ghee lub masła (lub oleju do smażenia)
sól

1 łyżka gotowej mieszanki do Dal Makhani *(patrz: wskazówki i uwagi)
LUB
własnoręcznie przygotowanej - potrzebujemy po 1 łyżeczce:
- czerwonego mielonego chili
- kurkumy (turmeric)
- grubo zmielonych nasion kopru włoskiego
- nasion kuminu (kminu rzymskiego, jeera)
- sproszkowanego mango (amchur)
- zmielonego czarmego pieprzu
- mielonych goździków
- mielonej kolendry
- mielonej gałki muszkatołowej
- cynamonu
- duża szczypta asafetydy (hing)

śmietana tradycyjna lub sojowa
gałązka świeżej kolendry do przybrania

Przygotowanie:

Dal wsypać do garnuszka, zalać wodą, namoczyć na 8 godzin (najlepiej na noc).

Rano podgotować soczewicę, aby była prawie miękka, odlać wodę, soczewicę zachować do czasu przygotowania dalu. Pomidora zemleć na puree, to samo zrobić z imbirem. Papryczkę chili i cebulę posiekać w drobną kostkę. Czosnek wycisnąć przez praskę.

Na ghee lub maśle podsmażyć łyżkę mieszanki do Dal Makhani przez 1 min. - należy uważać, by nie przypalić przypraw, bo danie będzie niesmaczne. Dodać posiekaną cebulę i chili, podsmażać 4 min. Dodać imbir i czosnek, podsmażać 2-3 min. Dodać puree pomidorowe, czerwoną fasolę i podgotowaną soczewicę, dopełnić wodą tak, aby dal miał konsystencję gęstej zupy, gotować ok. 10 min. aż soczewica zupełnie zmięknie. Doprawić solą do smaku.

Wyłożyć do miseczek (lub jednej dużej, w zależności od sposobu podania), na wierzchu skropić śmietaną, przybrać gałązkami świeżej kolendry. Podawać z ryżem basmati lub pieczywem indyjskim (naan, parantha...).

Wskazówki i uwagi:

Gotowa mieszanka Dal Makhani jest do nabycia w sklepach Kuchnie Świata lub sklepach z żywnością indyjską, czasem widuję ją w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli nie mamy możliwości jej kupienia, możemy zrobić ją sami.

Przyprawę przechowujmy z chłodnym, ciemnym miejscu w słoiku. Z 1 łyżki tej przyprawy wyszła mi dość ostra zupa, każdy może dozować ostrość wg upodobań.
Nadesłał(a) safiya, dnia: 2011-03-25 11:15:14.872
Źródło/autor przepisu: Inspiracją była strona http://www.sailusfood.com

Twoje zapiski: