Burgery z cukinii i marchewki z dodatkiem masła orzechowego
W efekcie mamy warzywne burgery o lekkiej acz stabilnej konsystencji. Nadają się świetnie do vegan hamburgerów.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
duża cebula
300 g cukinii
300 g marchewki
3 łyżki masła orzechowego
sól
ząbek czosnku
inne przyprawy, np. imbir i curry
100 g bułki tartej
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę posiekać i lekko podsmażyć, dodać starte na grubej tarce cukinie i marchewki, wszystko poddusić około 15 minut.
Dodać masło orzechowe i przyprawy, wymieszać starannie i zdjąć z ognia, aby wszystko trochę przestygło. Dodać bułkę tartą (jeżeli nie ufacie gotowej bułce tartej, możecie podpiec chleb w tosterze i roztłuc na drobne kawałeczki...), formować kotleciki i smażyć aż się zrumienią.
Twoje zapiski: