puszka.pl - pysznie!

Burgery z cukinii i marchewki z dodatkiem masła orzechowego

W efekcie mamy warzywne burgery o lekkiej acz stabilnej konsystencji. Nadają się świetnie do vegan hamburgerów.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

duża cebula
300 g cukinii
300 g marchewki
3 łyżki masła orzechowego
sól
ząbek czosnku
inne przyprawy, np. imbir i curry
100 g bułki tartej
oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę posiekać i lekko podsmażyć, dodać starte na grubej tarce cukinie i marchewki, wszystko poddusić około 15 minut.

Dodać masło orzechowe i przyprawy, wymieszać starannie i zdjąć z ognia, aby wszystko trochę przestygło. Dodać bułkę tartą (jeżeli nie ufacie gotowej bułce tartej, możecie podpiec chleb w tosterze i roztłuc na drobne kawałeczki...), formować kotleciki i smażyć aż się zrumienią.
Nadesłał(a) ~tasq, dnia: 2011-03-18 21:18:02.435
Źródło/autor przepisu: http://veganskisvemir.blogspot.com, za "Warzywa na stole" Reader's Digest

Twoje zapiski: