puszka.pl - pysznie!

Pasztet z okary i otrębów pszennych z pieczarkami i pestkami

Przy okazji produkcji mleka sojowego i tofu została mi dzika masa okary. Postanowiłam zamienić ją w improwizowany pasztet, który wyszedł bardzo smaczny.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: blaszka 20x40cm (wtedy pasztet ma ok. 4cm grubości)

ok. 600 g okary (może być więcej albo mniej, nic się nie stanie)
3/4 szklanki otrębów pszennych
4 duże pieczarki
2 średnie cebule
100 g pestek słonecznika
6 łyżek sezamu
6 łyżek siemienia lnianego
3 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka świeżo zmielonego, kolorowego pieprzu
1 łyżeczka soli
bułka tarta do posypania formy i na wierzch
olej + woda (tyle, by pasztet był "nawilżony")

Przygotowanie:

Nastawiamy piekarnik na 200°C. Umyte oraz pokrojone pieczarki i cebulę smażymy przez 3 minuty na rozgrzanym oleju. Następnie miksujemy krótką chwilę z niewielką ilością wody (ważne, by nie było to całkiem rozpaprane).

Do okary dodajemy otręby, cebulo-pieczarki, pestki słonecznika, sezam, siemię, czosnek przepuszczony przez praskę, gałkę, imbir, pieprz, sól i tyle oleju i wody, by uzyskać wilgotną (ale nie całkiem rozciapaną) konsystencję.

Do foremki kładziemy papier do pieczenia, wysypujemy ją bułką tartą, wlewamy pasztet, posypujemy bułką, wkładamy do piekarnika i pieczemy około godziny. Smacznego!
Nadesłał(a) Zanetak, dnia: Mar 14, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: