papier ryżowy (ja miałam Tao Tao, 9 małych arkuszy)
garść mrożonego groszku (lub oczywiście świeżego!)
średnia marchewka
świeży ogórek (kawałek ok. 5 cm)
kilka grzybków mun
duży pęczek szczypiorku lub 2 małe
1/2 opakowania tofu (najlepiej czeskie czosnkowe)
1 łyżka mąki kukurydzianej
ew. niepełna garść makaronu sojowego (ja użyłam Tao Tao "Makaron Chiński" z fasolki mung)
2 jajka
imbir (super byłby świeży, ale ja dałam suszony i było w porządku)
sos sojowy
pieprz
kurkuma
ew. inne przyprawy, np. asafetyda, kumin, posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Groszek rozmrozić, marchewkę obrać i utrzeć, ogórka utrzeć i lekko odcisnąć z wody, grzybki mun namoczyć i pociąć w paski, szczypiorek posiekać.
Warzywa i pokrojone w kostkę tofu wymieszać z mąką. Makaron zalać wrzątkiem, odstawić na połowę czasu podanego na opakowaniu, odsączyć, dodać do warzyw. Całość zalać niewielką ilością sosu sojowego.
Białka wbić do miseczki, żółtka przesmażyć w formie niegrubego omletu (ja zrobiłam to bez tłuszczu na teflonie), pokroić w kostkę, dodać do warzyw. Dorzucić przyprawy (dużo imbiru :)
Krążki papieru zanurzać na moment w letniej wodzie, układać na drewnianej deseczce po kilka obok siebie i nakładać na każdy ok. 2 łyżki farszu. Zawijać jak gołąbki. Trzeba najpierw zwinąć wszystkie zanim zaczniemy smażyć, żeby papier wchłonął wilgoć ze składników farszu.
Sajgonki smarować białkiem i wrzucać na rozgrzany głęboki olej, smażyć ok. 3 min. z każdej strony. Uwaga żeby się ze sobą nie pozlepiały!
Wskazówki i uwagi:
Jeśli zostanie nam trochę niewykorzystanego farszu, można go zmieszać z pozostałym białkiem i usmażyć w formie mini omletu.
Nadesłał(a) efedrina,
dnia: 2011-03-09 23:09:30.137
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.