250 g mąki ryżowej
175 g zwykłej mąki pszennej
25 g kakao w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
135 g margaryny
200 g cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
140 g posiekanych rodzynek
115 g niesolonych orzeszków ziemnych, drobno posiekanych
175 g stopionej czekolady mlecznej lub deserowej
Przygotowanie:
Do miski przesiać oba rodzaje mąki, kakao, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce ucierać przez ok. 2 minuty margarynę z cukrem aż powstanie kremowa masa. Domieszać esencję waniliową. Stopniowo dodawać suche składniki aby powstało gładkie ciasto. Wmieszać rodzynki.
Orzeszki ziemne wsypać do miski. Urywać z ciasta kawałki wielkości orzecha włoskiego i formować z nich kule. Wrzucać do orzeszków ziemnych, obtaczać, aby się nimi pokryły.
Ułożyć kule na 2 posmarowanych tłuszczem, teflonowych blachach w odległości ok. 7,5 cm od siebie. Spodem szklanki zanurzonym w mące rozpłaszczyć kule na placki o grubości ok. 5 mm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut, aż nabiorą złotej barwy i lekko stwardnieją. Zostawić na blasze do ostudzenia na ok. 1 minutę. Szerokim nożem przenieść na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia. Powtarzać czynności z pozostałymi.
Zimne ciastka ułożyć na metalowej kratce i skropić wierzch stopioną czekoladą. Przed przeniesieniem do szczelnego pojemnika poczekać, aż czekolada stwardnieje. Przekładać warstwy ciastek pergaminem.