puszka.pl - pysznie!

Naleśnikowe rożki z farszem fasolowym zapiekane z serem (nadzienie)

Można podawać ze świeżą surówką i chutneyem np. z czerwonej cebuli.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 3 osób

6 sztuk naleśników
1 szklanka fasoli (u mnie czarna), ugotowanej lub puszki
cebula
parę pieczarek
kilka suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
0,5 puszki pomidorów
oliwa do smażenia
zioła prowansalskie
słodka papryka
sól
pieprz

150 g sera żółtego
kilka łyżek kechupu lub innego sosiku pomidorowego
+ 6 wykałaczek

Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać posiekane pieczarki i suszone pomidory, czosnek i przyprawy, dusić przez chwilę. Zalać pomidorami, dodać fasolę i dusić aż do wyparowania wody.

Ser żółty zetrzeć. Rozprowadzić farsz przez środek naleśnika, posypać serem, zwinąć w rożek i spiąć wykałaczką. Po wierzchu naleśnik posmarować dokładnie kechupem (inaczej wyschnie podczas zapiekania).

Naleśniki zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 120°C przez około 15-20 minut (aż do roztopienia się sera).
Nadesłał(a) ryfka, dnia: Mar 7, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: