Napój migdałowy lub orzechowy z cynamonem
Analogicznie jak przygotowujemy mleko migdałowe lub orzechowe, możemy zrobić pyszny napój z cynamonem :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
garść (1/3 szkl.) migdałów lub orzechów laskowych lub mała garść nerkowców (mleko z nich jest bardziej intensywne w smaku)
1 szkl. wody
1 łyżka słodu (np. ryżowego lub z agawy - są najbardziej neutralne smakowo)
szczypta soli
1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Migdały/orzechy możesz wcześniej namoczyć np. na 3 godz. lub na noc.
Zmiksuj razem wszystkie składniki blenderem. Na garnku/misce postaw sitko i rozłóż na nim gęstą tkaninę (np. szyfon, gazę), przecedź napój i po złożeniu materiału w sakiewkę porządnie odciśnij płyn.
Przelej napój do filiżanek i posyp szczyptą cynamonu.
Wskazówki i uwagi:
Cynamon można dodać na końcu, żeby część mleka wykorzystać do czegoś innego - np. pysznej porannej
owsianki :)
Twoje zapiski: