puszka.pl - pysznie!

Napój migdałowy lub orzechowy z cynamonem

Analogicznie jak przygotowujemy mleko migdałowe lub orzechowe, możemy zrobić pyszny napój z cynamonem :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

garść (1/3 szkl.) migdałów lub orzechów laskowych lub mała garść nerkowców (mleko z nich jest bardziej intensywne w smaku)
1 szkl. wody
1 łyżka słodu (np. ryżowego lub z agawy - są najbardziej neutralne smakowo)
szczypta soli
1/4 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Migdały/orzechy możesz wcześniej namoczyć np. na 3 godz. lub na noc.

Zmiksuj razem wszystkie składniki blenderem. Na garnku/misce postaw sitko i rozłóż na nim gęstą tkaninę (np. szyfon, gazę), przecedź napój i po złożeniu materiału w sakiewkę porządnie odciśnij płyn.

Przelej napój do filiżanek i posyp szczyptą cynamonu.

Wskazówki i uwagi:

Cynamon można dodać na końcu, żeby część mleka wykorzystać do czegoś innego - np. pysznej porannej owsianki :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Mar 7, 2011
Źródło/autor przepisu: na podstawie http://www.rawmazing.com/recipes/cinnamon-hazelnut/

Twoje zapiski: