To niesamowite, jak czasem najprostszą rzecz można odkryć zupełnie na około ;) Ja wpadłam na ten pomysł jedząc mannę z konfiturą jagodową. Doskonałe do deserów (budyń, kokosowy deser z tapioki), jako polewa do naleśników i ciast, ale też dodatek śniadaniowy - do ryżu, manny i owsianki :) Wygodnie jest zrobić większa ilość, a co się nie zużyje, przełożyć do słoiczka i do lodówki na później.
400 g jagód świeżych lub mrożonych
ok. 2 łyżki cukru waniliowego (lub laska wanilii zmielona z 2 łyżkami cukru)
ew. coś dla zagęszczenia, jakiś dżemix lub pektyna lub np. arrowroot [*]
Przygotowanie:
Jagody podgotować z cukrem waniliowym. Do jagód surowych można dodać troszkę wody, do mrożonych już nie, bo całość wyjdzie za rzadka.
Jeśli chcemy zrobić większą ilość na dłużej, to trzeba zagotować - chodzi o zabicie enzymów.
Ilość cukru zależy od osobistych preferencji - podana ilość cukru pasuje mi, jeśli polewa ma być dodatkiem do czegoś nie za słodkiego, np. ryżu, manny.
Do słodkich deserów lepsza może być bardziej kwaskowa wersja, nawet zupełnie bez cukru - choć odrobina wanilii doskonale tu pasuje, więc odrobina cukru także by się tu jednak przydała :)
[*] arrowroot jest prawie nieznany w Polsce - jest to proszek z rośliny o tej samej nazwie, pozwala zagęszczać różne rzeczy bez ich gotowania, wystarczy krótkie podgrzanie.
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2011-09-29 21:14:03.097
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.