puszka.pl - pysznie!

Chutney (czatnej) z jabłek z imbirem, anyżem, słodką i ostrą papryką

Chutney, czatnej, hindi: चटनी ćatni - gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą, octem itp. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego. Na Zachodzie dostępny w formie gotowej, sprzedawany w słoiczkach. W Indiach zawsze sporządzany na bieżąco, często z sezonowych składników. W południowych Indiach podawany wraz z sambarem jako dodatek do dosy.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

1/2 kg kwaśnych jabłek
1 łyżka oliwy do smażenia
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka świeżego lub suszonego imbiru
1/4 łyżeczki anyżu
1 goździk
szczypta cynamonu
sok z cytryny

odrobina tymianku
2 łyżki wody
2 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:

Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w malutką kostkę i skropić sokiem z cytryny.

Na małym ogniu podgrzać oliwę, a gdy zacznie się leciutko dymić, wrzucić przyprawy, podsmażać do momentu gdy anyż ściemnieje. Następnie dodać jabłka i tymianek, mieszać. Gdy jabłka nabiorą złotego koloru, dolać wodę. Dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka będą miękkie.

Wtedy rozgnieść je widelcem, dodać cukier, zwiększyć ogień, dusić do momentu, aż sosik nabierze konsystencji trochę rzadszej od marmolady. Podawać lekko schłodzone z dodatkiem ryżu, chlebków itd.
Nadesłał(a) Simao, dnia: Mar 6, 2011
Źródło/autor przepisu: Kuchnia Indyjska

Twoje zapiski: