1,5 szklanki mąki razowej pszennej
0,5 szklanki mąki białej
150 ml ciepłej wody
0,5 - 1 łyżeczka soli
5 łyżek masła roztopionego, oleju lub ghee
Przygotowanie:
Mąkę razową wsypać do miski, dodać sól i stopniowo dolewając ciepłą wodę zagnieść miękkie i wilgotne ciasto. Następnie przełożyć na stolnicę posypaną białą mąką i wyrabiać 5 minut. Gdy ciasto będzie gładkie, jędrne i łatwo odchodziło od rąk, owinąć wilgotną ściereczką i pozostawić pod przykryciem na ok. 30 min.
Ponownie wyrobić ciasto, uformować z niego wałek i podzielić na 15 równych części. Z każdej zrobić kulkę, obtoczyć w mące i rozwałkować na okrągły, niezbyt cienki placek. Każdy placuszek posmarować leciutko tłuszczem i złożyć na pół. Złożone placki posmarować i ponownie złożyć, rozwałkować formując cieniutkie trójkąty.
Kłaść na nagrzanej teflonowej patelni i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor około 2 min. Gdy placek nabierze koloru, posmarować odrobiną oleju. Gdy paratha się napulchni i rozwarstwi, wtedy przewrócić ją na drugą stronę i ponownie posmarować tłuszczem. Podawać natychmiast po usmażeniu, kiedy są jeszcze ciepłe.
Wskazówki i uwagi:
Żeby paratha były cieple, wrzucamy je do miski wyściełanej ręcznikiem, tak żeby nakryć placki od dołu i od góry.
Warto wiedzieć, że mąka razowa powstaje z raz zmielonych ziaren i dlatego zawiera więcej błonnika, witaminy B i mikroelementów niż mąka oczyszczona.