Basbusa - słodkie, leciutkie, kokosowe ciasto arabskie (bez mąki!)
Powiem wam, że przepis przerósł moje oczekiwania - ciasto jest "puszyste", delikatne, pysznie kokosowe :) A do tego jak śmiesznie się robi - płyn dodaje się dopiero po upieczeniu :o Na pewno jeszcze do niego wrócę. "Jest bardzo słodkie, smakuje jak egipskie słodkości" - tak jest często komentowane, ale ja robię duuuuużo mniej słodkie niż tradycyjne... cztery razy mniej słodkie ;)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
forma ok. 30x24 cm
2 szklanki kaszy manny
100 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka cynamonu
1 torebka cukru waniliowego lub aromat waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka roślinnego lub zwykłego
200 g masła/margaryny (ja użyłam wegańskiej Alsan)
ew. migdały, pistacje lub inne
syrop:
2 szklanki cukru zwykłego lub pudru (ja dałam 0,5 szkl. i tak jest idealnie)
1 szklanka wody
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Kaszę mannę, wiórki kokosowe, cynamon, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, mieszamy. Dodajemy miękkie masło i mleko, wszystko wyrabiamy - wyjdzie taka pacia.
Ciasto rozprowadzamy na wyłożonej pergaminem blaszce, wygładzamy zmoczoną w wodzie ręką, kroimy na niewielkie trójkąty lub kwadraty (słuchajcie, to niesamowite, ale działa - później bez problemu rozdzielimy kawałki ciasta). W środek każdego kawałka można wetknąć migdała lub jakiegoś orzeszka.
Blachę wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ciasto ok. 45 minut. Gotujemy syrop: do wrzątku dodajemy cukier i sok z cytryny, mieszamy aż cukier się rozpuści i odstawiamy do wystygnięcia.
Upieczone ciasto zalewamy ostudzonym syropem - będzie fajnie syczeć :) Może wam się wydawać, że tego płynu jest za dużo, ale bez obawy - jest w sam raz. Wierzch posypujemy kokosem. Gdy syrop wsiąknie wyjmujemy ciastka z blaszki.
Wskazówki i uwagi:
Kiedyś spróbuję zrobić ten przepis z mlekiem kokosowym zamiast margaryny - też zawiera tłuszcz, a ja wolę bardziej naturalne składniki, a przy okazji ciasto będzie podwójnie kokosowe :)
Podoba mi się też pomysł dodania soku ze slodkiej pomarańczy zamiast części syropu.
W formie 30x24 cm ciasto ma 2 cm wysokości i takie właśnie powinno być - dzięki temu ładnie wygląda i wygodnie się je.
Twoje zapiski: