puszka.pl - pysznie!

Pizza z patelni (na cieście drożdżowym)

Sposób na pizzę, gdy nie mamy dostępu do piekarnika... :) Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto:
mąka 1-1,5 szklanki
drożdże - 25 g (1/4 paczki)
mleko z wodą lub sama woda - ok. 3/4 szklanki
szczypta soli
szczypta cukru
kropla oleju do smażenia

farsz:
pomidory z puszki lub koncentrat
reszta do wyboru:
- cebula
- pieczarki
- oliwki
- papryka
- kukurydza
- cukinia
- brokuł
- szpinak
- groszek itd.
ser (można pominąć)
oregano

Przygotowanie:

W misce mieszamy mleko z odrobiną gorącej wody - płynu powinno być tak ok. 3/4 szklanki. W przepisie można pominąć mleko - wtedy warto dolać do ciasta łyżkę oliwy. Dodajemy drożdże, sól i cukier, mieszamy, dosypujemy stopniowo mąkę - najpierw mieszamy łyżką, a gdy zacznie gęstnieć, ręką.

Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu. Po ok. 20 minutach możemy jeszcze raz wyrobić i poczekać aż znowu urośnie, ale jeśli się spieszymy, można po wyrośnięciu od razu rozwałkować - powinien powstać okrągły placek pasujący rozmiarem do patelni.

Patelnię smarujemy olejem i układamy placek. Już na patelni smarujemy ciasto pomidorami (ewentualnie koncentratem), na to pokrojone warzywa i trochę sera - mi wystarcza pokrojony plasterek na całą pizzę...

Posypujemy oregano i ustawiamy na małym, bardzo małym ogniu. "Pieczemy" pod przykryciem - po około 15-20 minutach sprawdzamy jak to wygląda - zależnie od grubości ciasta i patelni :) Gdy uznamy, że ciasto się upiekło, jeszcze na kilka minut zostawiamy patelnię już odkrytą.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli nie mamy pokrywki do patelni, można przykryć folią aluminiową (przetestowane).
Należy bardzo uważać, by ogień był jak najmniejszy - inaczej spód pizzy będzie za twardy.
Nadesłał(a) katasia, dnia: Feb 17, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: