puszka.pl - pysznie!

Zapiekanka ziemniaczana z marchwią i porem w mleku

Zapiekanek mnóstwo, ale ja akurat taką lubię bardzo robić:)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1 kg ziemniaków
1 duży por
0,5 kg marchewki
0,5 główki czosnku
oliwa/olej/masło do formy
sól
pieprz
ulubione przyprawy do zapiekanek (ja daję koniecznie tymianek i estragon)
mleko (roślinne lub zwykłe)

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki tniemy na dość cienkie plastry, podobnie marchewkę i pora. Na cienkie plasterki tniemy także ząbki czosnku.

W naczyniu żaroodpornym, posmarowanym wcześniej olejem, układamy zachodzące na siebie ziemniaki, marchewkę i pora. Co jakiś czas przetykamy czosnkiem. Ułożone w 1 warstwę warzywa solimy, doprawiamy pozostałymi przyprawami, ewentualnie sypiemy na górę nadwyżkę czosnku czy innych składników, jeśli nam zostały. Delikatnie podlewamy całość mlekiem, tak do wysokości 2/3 ułożonych warzyw.

Potrawę wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zostawiamy (bez przykrycia) na ok. 40 min. Potem można wyłączyć piekarnik i poczekać ok. 20 min. – wszystko powinno już być bardzo miękkie i zapraszać zapachem do spożycia.
Nadesłał(a) zabrzanin, dnia: 2011-02-17 23:35:45.513
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: