puszka.pl - pysznie!

Pasta z pszenicy lub orkiszu z czosnkiem i koncentratem

Minimalnie zmodyfikowany przepis, znaleziony blisko 20 lat temu i od tego czasu obecny w mojej kuchni.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szklanka pszenicy (zwykłej lub orkisz) lub pęczaku
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1-2 łyżki oliwy lub oleju
natka pietruszki
sól lub przyprawa typu "Jarzynka"

Przygotowanie:

Pszenicę zalać wodą na kilka godzin i ugotować.

Następnie przepuścić przez maszynkę do mielenia lub zmiksować, dodając resztę składników i dobrze wymieszać. Jeśli pasta będzie za sucha, dodać trochę więcej oliwy/oleju lub trochę wody (najlepiej z gotowania pszenicy).

Wskazówki i uwagi:

Ja na ogół nie pamiętam o wcześniejszym namoczeniu pszenicy, ale wtedy gotuję ją ok. 3 godzin. W okolicach Bożego Narodzenia można kupić pęczak pszenny na kutię, który gotuje się dużo szybciej i ma delikatniejszy smak. Ostatnio pierwszy raz zrobiłam tę pastę z orkiszu.

Uwaga: po ugotowaniu pszenicę od razu odcedzić, gdyż w czasie stygnięcia woda zamienia się w gesty klej, który nie da się oddzielić od pszenicy. Pasta wyjdzie wtedy wodnista i niesmaczna (doświadczone na własnej skórze, a raczej podniebieniu). Odcedzony płyn można dodać do jakiejś zupy lub sosu.
Nadesłał(a) MagdaM, dnia: 2011-01-28 14:37:10.566
Źródło/autor przepisu: Broszura "Przepisy wegetariańskie" wydana przez Fundację "Źródło życia"

Twoje zapiski: