puszka.pl - pysznie!

Zupa paprykowo-pomidorowa z ryżem lub kuskusem

O przecudnie paprykowym aromacie..


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

1 papryka czerwona
puszka pomidorów (używam własnych)
1 cebula
kawałek marchwi, pietruszki, selera
garść ryżu (ewentualnie kuskus lub otręby pszenne)
1 l wody

2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
1 listek laurowy
3 ziarnka ziela angielskiego
1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta (w sklepach ze zdrową żywnością)
odrobinkę do smaku:
- soli (ja używam ziołowej)
- pieprzu
- papryki (zamiennie może być curry i imbir)
natka pietruszki lub koperek do posypania
łyżka śmietany (dla tych co lubią lub jedzą)

Przygotowanie:

Na oliwie z oliwek smażymy cebulę, dodajemy starte na tarce marchew, seler i pietruszkę, dusimy ok 5 min., aż warzywa puszczą odrobinkę soku z siebie. Następnie dokładamy paprykę pokrojoną w kostkę (dość grubo, żeby się ładnie prezentowała na talerzu i żeby się nie rozpadła). Po 2 min. wrzucamy starte pomidory i zalewany warzywa litrem wody, dodajemy przyprawy i gotujemy ok 15 min.

Następnie wrzucamy garstkę ryżu. Po kolejnych 15 min. zupa jest gotowa. Doprawiamy do smaku papryką lub curry i imbirem. Jeśli jest zbyt gęsta, to oczywiście dodajemy wody.

Wskazówki i uwagi:

Zupa wyśmienicie smakuje z garścią zieleniny.
Nadesłał(a) Natka, dnia: 2011-02-12 17:05:41.22
Źródło/autor przepisu: Zupa powstała z tego, co pod ręką, i na stałe weszła do mojego menu.

Twoje zapiski: