3 marchwie
duża cebula
2 łodygi selera naciowego (wraz z liśćmi)
rzepa (lub kalarepa)
ząbek czosnku
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżki masła (lub oleju/oliwy - w wersji wegańskiej)
Marchew i cebulę obrać, posiekać. Selera naciowego pokroić w kawałki, rzepę w kostkę. Czosnek przepołowić.
W dużym rondlu roztopić masło lub rozgrzać olej. Dodać przygotowane warzywa i tymianek. Przykryć naczynie i dusić na małym ogniu przez pół godziny, mieszając od czasu do czasu.
Pomidory obrać i pokroić w kawałki. Dodać z resztą składników do uduszonych warzyw i zalać 1,4 litra zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 2 godziny. Wyjąć warzywa i przecedzić.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2000-09-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Kulinarny serwis Izy (już nie istnieje)