puszka.pl - pysznie!

Bulion warzywny na bazie marchwi, selera naciowego, rzepy, sałaty i innych


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: ok. 1 litra bulionu

3 marchwie
duża cebula
2 łodygi selera naciowego (wraz z liśćmi)
rzepa (lub kalarepa)
ząbek czosnku
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżki masła (lub oleju/oliwy - w wersji wegańskiej)

2 pomidory
filiżanka (niepełna szklanka) pokrojonej w paski sałaty
2 łodygi naci pietruszki
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki kawowej czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Marchew i cebulę obrać, posiekać. Selera naciowego pokroić w kawałki, rzepę w kostkę. Czosnek przepołowić.

W dużym rondlu roztopić masło lub rozgrzać olej. Dodać przygotowane warzywa i tymianek. Przykryć naczynie i dusić na małym ogniu przez pół godziny, mieszając od czasu do czasu.

Pomidory obrać i pokroić w kawałki. Dodać z resztą składników do uduszonych warzyw i zalać 1,4 litra zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 2 godziny. Wyjąć warzywa i przecedzić.
Nadesłał(a) pat, dnia: Sep 20, 2000
Źródło/autor przepisu: Kulinarny serwis Izy (już nie istnieje)

Twoje zapiski: