puszka.pl - pysznie!

Pizza Razowa Kebab


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto:
4 szklanki mąki
ok. 1 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
50 g drożdży
sól
pieprz
kminek
czarnuszka

koncentrat
oregano

farsz:
suszone pomidory
ogórek konserwowy
papryka
kapusta włoska
oliwki
kotlety sojowe
olej do smażenia
łyżka curry
sól
pieprz

sos na wierzch:
200 g ciecierzycy
3 łyżki sezamu
łyżeczka cytryny
woda

Przygotowanie:

W wodzie o temp 40°C rozpuścić drożdże z cukrem. Do miski wrzucić mąkę i resztę składników na ciasto, dodać drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.

Po ok. pół godziny rozwałkować je i wsadzić na blachę posypaną mąką. Wrzucić na 15 min. do piekarnika (180 °C).

W tym czasie pokroić składniki na farsz i przygotować kotleciki sojowe a'la kebab - zagotować je w wodzie, odcedzić, sprasować mocno żeby cała woda odciekła, pokroić w paski, wrzucić na olej, obsmażyć, dodać łyżkę curry, sól i pieprz.

Ciecierzycę miksujemy ze zmielonym sezamem, łyżeczką cytryny, solą i pieprzem.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika, smarujemy koncentratem z oregano, kładziemy farsz wedle uznania, na sam szczyt kebab i smarujemy sosikiem.
Nadesłał(a) Simao, dnia: Jan 18, 2011
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: